کلوچه فومن: نوعی نان شیرین و مغزدار است که 100 سال قدمت دارد روی آن به
وسیله مهر مانندی منقوش می شودو سپس همچون نانهای عادی در درون کوره پخت
قرار می گیرد تا پخته شود در قدیم فقط در شهر فومن پخته میشد ولی امروزه در اکثر شهرهای گیلان این کلوچه راپخت میکنند . ولی شما اکنون می توانید به اسانی این کلوچه خوش مزه را در خانه خود بپزید برای مشاهده دستور پخت به ادامه مطلب بروید......
کلوچه فومن
مواد لازم :
برای 12 تا 14 عدد کلوچه
آرد ۴ پیمانه یا ۵۰۰ گرم
شیر ۱/۴ پیمانه یا ۵۳ سیسی
ماست ۱/۴ پیمانه یا ۵۳ سیسی
روغن حیوانی یا جامد ذوب شده - یا کره ۳/۴ پیمانه یا ۸۵ گرم
تخم مرغ ۲ عدد
شکر ۱/۳ پیمانه یا ۷۰ گرم
پکینگ پودر ۱/۲ قاشق چایخوری
نمک: مقداری
خمیرمایع ۱/۲ قاشق غذا خوری یا ۵ گرم یا خمیر مایع فعال و فوری ½ قاشق چایخوری
آب ولرم ۱/۴ پیمانه یا ۵۳ سیسی
اگر از خمیر مایع فوری استفاده شد دیگر نیاز به این اب نیست
مواد لازم برای مواد میانی
================
پودر گردو ۱ پیمانه
شکر ۳/۴ پیمانه
پودر دارچین ۱/۲ ۱ قاشق غذا خوری
پودر جوز هندی ۱/۲ ۱ قاشق غذا خوری
کلوچه بیات شده ۱ عدد یا آرد ۲ قاشق غذا خوری
کره: ۲ قاشق غذا خوری
دمای فر ۳۷۵ درجهٔ فارنهایت یا ۱۹۰ درجهٔ سانتی گراد
طرز تهیه :
اول خمیر ترش روآماده میکنیم در کاسه ۱ قاشق مربا خوری شکر میریزیم در
آب ولرم و پودر خمیر ترشمون رو میریزیم. میگذاریم تقریبا ۱۰ دقیقه بماند
در جای گرم و به عمل بیاید.
میتونید از خمیر مایع فعال و فوری نیز
استفاده کنید که هم مطمئن تر است و هم اسون تر – در صورت استفاده از خمیر
مایع فعال و فوری آن را خشک با آدر مخاوط میکنیم
بعد در ظرف دیگری روغن یا کره را با شیر مخلوط میکنیم و روی حرارت میگذاریم تا روغن یا کره آب بشه.
در ظرف بزرگ دیگری تخم مرغ را میشکنیم و کمی هم میزنیم بعد ماست و شکر را بهش اضافه میکنیم.
بعد مخلوط شیر و کره را که گذشتیم کاملا سرد شده را اضافه میکنیم بعد پودر خمیر ترش را که آماده شده اضافه میکنیم
بعد آرد،نمک، و پکینگ پودر را داخل مواد الک میکنیم. هم میزنیم و بعد از
این مرحله به بعد خمیر را با دستمون ورز میدهیم تا باید یک خمیر لطیف
به دست بیاد وخمیر اماده را داخل کاسه بزرگی که چرب کرده ایم میگذاریم و
رویش رو با نایلونی میپوشانیم و میگذریم تا ۲ ساعت استراحت کند.
تو این فاصله که خمیر استراحت میکنه مواد میانی کلوچهها را آماده میکنیم .
حالا اگه کلوچهٔ بیات نداریم از ۲ قاشق غذا خوری آرد استفاده میکنیم
وادر رو با ۲ قاشق غذا خوری کره را روی حرارت میگذاریم و هم میزنیم مثل
حلوا تا جایی که خامی آرد گرفته بشه آرد رو که تفت دادیم و رنگش کاملا عوض
شده را میگذاریم تا سرد بشه
بعد گردو، شکر و ادویهها رو بهش اضافه میکنیم. خوب هم میزنیم.
بعد از اینکه خمیر را ۲ ساعت استراحت دادیم حجمش ۲ برابر شد با فشار انگشت در خمیر پف خمیر را بگیرید .
ودر این مرحله خمیر را روی سطح کا میگذاریم به اندازه یک نانگی از خمیر
برداشته آن را در دست پهن کرده و از مواد یک قاشق داخل آن قرار داده و
اطراف خمیر را همانند بقچه می بندیم و آن را با وردنه پهن می کنیم (خیلی
نازک) و روی آن را با مهرمخصوص شکل دار می کنیم و کلوچه ها فرم میدهیم
که اگرمهر مخصوص رو ندارید با قالبهای گرد کوچک مثل سر بطری دورتا دور روی خمیر را مثل قالب زدن فرم میدیم
کاغذ روغنی گذاشته و کلوچه هارو تو سینی فر میچینیم و در کاسه ای زرده
تخم مرغ با زعفران و یا شیر قاطی کرده با برس شیرینی پزی روی کلوچه ها به
زرده تخم مرغ زده شده و دانه های کنجد و یا خرفه آغشته کرده و در فر قرار
می دهیم
در فر که در آن ظرف آب جوش قرار داده ایم به مدت 30 دقیقه در
دمای 180 سانتی گراد در طبقه وسط قرار می دهیم اگر روی کلوچهها طلایی رنگ
شدند دیگه کافی است میتونیم از فر خارج کنیم
نکته: قبل از اینکه
کلوچه هارو داخل فر بگذاریم روی آنها رو با خلال دندان سوراخ سوراخ کنید
که زیاد پف نکنند و کاملا شبیه کلوچههای فومن شوند.
نکته: چون کلوچه فومن بعد از چند ساعت خشک میشود گذاشتن ظرف اب در فرمقداری از این خشکی جلو گیری میکند
نکته با این مقدار مواد 12 تا 14 عدد کلوچه خواهید داشت – که 2 تاش رو جلوی فر داغ داغ بخورید و 12 تا رو هم بذارید .